Video on Demand groeit! En Netflix is de grote winnaar

Dat video on demand (VoD) steeds populairder wordt, dat wisten we al een tijdje. Maar inmiddels zijn ook de nieuwste cijfers daarover bekend. Volgens het rapport `Video behaviour of Dutch consumers` kijken we inmiddels gemiddeld 23 minuten per dag naar VoD diensten van vooral Netflix, maar ook van Amazon Prime Video of videoland. Onder twintigers is het verbruik, zoals je verwacht, nog veel hoger. Deze doelgroep kijkt maar liefst 43 minuten per dag naar Netflix, videoland of Prime Video.

Enorme groei Netflix

Deze cijfers zeggen natuurlijk alleen iets als je ze afzet tegen kijkcijfers uit het verleden. Daaruit blijkt een enorme groei. Slechts twee jaar geleden was het gemiddelde aantal minuten namelijk nog maar 11. Meer dan een verdubbeling dus. De groei wordt vooral veroorzaakt door Netflix. Volgens het onderzoek is dit tot nu toe eigenlijk de enige VoD dienst die werkelijk waar voor zijn geld kan bieden. Dat uit zich vervolgens weer in een spectaculaire groei van gebruikers. Die verdubbelde de afgelopen twee jaar met 1,1 miljoen gebruikers tot 2,3 miljoen. Dit verklaart natuurlijk ook weer voor een groot deel de toegenomen kijkminuten.

Mee-eten van de VoD taart

Door dit grote succes komen er inmiddels steeds meer alternatieve VoD diensten bij. De vraag is natuurlijk of deze nog in staat zijn om een deel van de taart voor zichzelf op te eisen. Tot nu toe lijkt dat niet het geval te zijn. Nummers twee zijn namelijk videoland en RTL XL, die het beiden moeten doen met een schamele 300.000 gebruikers. Zet dat maar eens af tegen de 2 miljoen+ gebruikers van Netflix. Een haast onoverbrugbare kloof. Het is dan ook maar de vraag of deze diensten dezelfde hoeveelheid kapitaal kunnen aanwenden als Netflix heeft om de juiste series en films in te kopen, die nodig zijn voor een trouwe gebruikersgroep. Wat dat betreft zou Amazon Prime Video het beter kunnen doen. Deze nieuwe Amerikaanse dienst is tot nu toe nog nauwelijks bekend in Nederland. Maar als er ergens een dienst is met genoeg geld, dan is het Amazon wel.

Minder tv, en meer digitaal

Met de opkomt van het on demand video kijken, neemt ook het absolute aantal Nederlanders dat wel eens naar een VoD dienst kijkt enorm toe. Inmiddels heeft 61 procent van de Nederlanders wel eens naar Netflix of Videoland gekeken. Ook het apparaat waarop gekeken wordt veranderd sterk. De televisie wordt inmiddels nog maar in 60 procent van de gevallen gebruikt. De overige 40 procent worden in beslag genomen door de smartphone, laptop of tablet. Een bijzondere verschuiving die volledig op het conto komt van de groeiende on demand diensten. De grote vraag is voorlopig waar deze groei gaat stoppen. De verwachting is dat vooral Netflix de komende tijd nog flink door zal groeien. Iets waar de gemiddelde tv-zender niet bepaald vrolijk van wordt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.