Netflix schrapt uitzending van Hasan Minhaj

Op verzoek van de Saudische autoriteiten heeft Netflix een aflevering van de comedy ‘Patriot Act with Hasan Minhaj’ verwijderd. De tweede aflevering is niet meer te zien op de film- en seriedienst in Saudi-Arabië.

In de uitzending is de Amerikaanse komiek Minhaj (bekend van de talkshow ‘The Daily Show’) kritisch op de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman. Minhaj zegt dat de Amerikanen de relatie met Saudi-Arabië moeten heroverwegen. “Dat zeg ik als Amerikaan en als moslim.”

In de Financial Times bevestigt Netflix dat de desbetreffende aflevering inderdaad is geschrapt nadat een speciale commissie daartoe had opgedragen. Die wees op de Saudische wet die cybercriminaliteit tegen moet gaan. Alles wat de ‘privacy, religieuze waarden en de openbare orde’ aantast kan bestraft worden met een boete en vijf jaar celstraf.

Mensenrechtenorganisaties vinden dat Netflix wel erg snel buigt voor de machthebbers en waarschuwt dat de Saudische autoriteiten de wetgeving misbruiken voor eigen doeleinden. “Iedere artiest waarvan het werk op Netflix verschijnt zou diep verontwaardigd moeten zijn dat zijn of haar comedy-show wordt gecensureerd, alleen omdat de Saudische royals erover klagen”, aldus een woordvoerder van Human Rights Watch tegen de Guardian.

De tweede aflevering van ‘Patriot Act’, die in Saudi-Arabië overigens nog wel te zien is via YouTube, veegt niet alleen de vloer aan met de Saudische royals. Minhaj is ook kritisch op de bedrijven in Silicon Valley die volgens hem “zwemmen in Saudisch geld.” Het maakt het besluit van Netflix om de aflevering in Saudi-Arabië te schrappen extra curieus, hoewel de streamingsdienst niet direct afhankelijk is van Saudisch geld.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.